Povídky malostranské

Doporučujeme: Top 20 produktů z kategorie Novely, povídky, antologie

První své povídky uveřejnil souhrnně v knize Arabesky (1864). Titul naznačoval zvláštní žánrový charakter těchto próz, střídající objektivní pohled se subjektivním, vážnost s humorem, cit s rozumem, soucítění s ironií, prostotu s duchaplností. Většina próz má vzpomínkový charakter. Nerudu zajímají tragické ...viac

Je nám líto. Tento produkt neni aktuálně v nabídce žádného e-shopu na Pricemánii.

Nejoblíbenější produkty v kategórií Novely, povídky, antologie

Popis

První své povídky uveřejnil souhrnně v knize Arabesky (1864). Titul naznačoval zvláštní žánrový charakter těchto próz, střídající objektivní pohled se subjektivním, vážnost s humorem, cit s rozumem, soucítění s ironií, prostotu s duchaplností. Většina próz má vzpomínkový charakter. Nerudu zajímají tragické nebo groteskní osudy osob, které se mu vynořují z paměti. Život v Praze na Malé Straně v letech čtyřicátých předvádějí Povídky malostranské, které pĹŻvodně samostatně vycházely v rĹŻzných časopisech (Květy, Národní listy, Podřipan, Lumír). Autor je sestavil a prvně společně vydal v roce 1877. Náměty k povídkám čerpal ze vzpomínek na léta svého dětství a dospívání strávená životem na Malé Straně. ČtenářĹŻm v nich předkládá přesný obraz každodenního života měšťanĹŻ i prostých obyvatel města v polovině 19. století. Jeho postavy jsou vždy přesně a zevrubně vylíčeny a charakterizovány. Celistvost obrazu není dána jednotným dějem, dějovou zápletkou, ale vytváří se z tříště pozorování, situací, postav, lidských osudĹŻ. Jejich ústředním tématem je deziluze. Stěžejní roli v povídkách hrají nedorozumění, pomluvy a fámy. Kontrast mezi vnějším dojmem a drsnou realitou podtrhuje autor svou polohou vypravěče jako dĹŻvěrného znalce prostředí a svědka událostí. V tomto souboru uvádíme výběr nejznámějších kratších próz z cyklu: Svatováclavská mše, Psáno o letošních dušičkách â€" 1876, Večerní šplechty, Pan Ryšánek a pan Schlegl, Přivedla žebráka na mizinu, U tří lilií, O měkkém srdci paní Rusky, Hastrman, Jak si nakouřil pan Vorel pěnovku a Doktor Kazisvět.

Reklama

brand name

Prohlédněte si další Novely, povídky, antologie, nejprohlíženější produkty N/A nebo nejlevnejší Novely, povídky, antologie.

Reklama