Charakteristika ovocných destilátů
Ovocné destiláty jsou alkoholické nápoje, které se vyrábějí z ovocného kvasu. Na použitém ovoci závisí chuť, aroma a vzhled destilátu. Platí, že čím víc ovoce se použije, tím lepší výsledek se dosáhne.
Obsah alkoholu v ovocných destilátech je různý. Některé jsou silnější, jiné slabší. Obvykle se pohybují v hodnotách od 30 do 55 %.
Typy ovocných destilátů
Ovocných destilátů je na trhu několik. K oblíbeným patří:
- slivovice – vyrábí se ze švestek nebo rynglí,
- jablkovice – vyrábí se z jablek,
- višňovice – vyrábí se z višní,
- třešňovice – vyrábí se z třešní,
- hruškovice – vyrábí se z hrušek,
- meruňkovice – vyrábí se z meruněk,
- vínovice – vyrábí se z hroznů nebo z vína.
Věděli jste, že…
… do kategorie ovocných likérů patří i rakije? Její složení obsahuje obvykle víno a fíky nebo jiné, další ovoce.
Jak podávat ovocné destiláty?
Ovocné destiláty můžete podávat v několika pohárech. Na rozdíl od brandy, whiskey nebo koňaku není zažitý jeden nebo dva typy. Všechno závisí na vás a vašich preferencích.