Charakteristika borovičky
Borovička patří do skupiny ovocných destilátů. Nemá žádnou barvu a vůni typickou po jalovci. Jde o známý slovenský alkohol. Název borovička mohou používat jen výrobci, kteří produkují alkohol na Slovensku.
V rámci Evropské unie se setkáte s několika chráněnými značkami, a to:
- Spišská borovička,
- Slovenská borovička Juniperus,
- Liptovská borovička,
- Slovenská borovička,
- Inovecká borovička.
Zajímavost
Spišská borovička navázala v roce 2007 na recept destilérů z roku 1797. Její výjimečné vlastnosti ocenila i Evropská komise. Přidělila jí díky tomu chráněné zeměpisné označení. Spišská borovička se tak může vyrábět jen ve Staré Ľubovni.
Obsah alkoholu a příchutě
Borovička má různý obsah alkoholu. Obvykle je to 40 %. Kromě obsahu alkoholu si vybíráte také z příchutí. Klasická borovička je pro mnohé nejlepší volbou. Pokud byste však chtěli něco zajímavého, sáhněte například po borovičce s limetkou nebo hořcem.
Jak servírovat borovičku?
Borovička se obvykle servíruje v pohárech na likér, které mají delší stopku a hrubé sklo. Klidně ji však nalejte i do jiných pohárů, například do užších s hrubým dnem a tenkým sklem.