Charakteristika meruňkovice
Meruňkovice je osvěžující destilát s jemnou a lahodnou chutí. Její původ sahá do Maďarska, ale v současnosti se vyrábí i v jiných zemích. Pije se obvykle samostatně, ale můžete ji přidat i do různých koktejlů.
Nejdůležitějším bodem při zpracování meruňkovice je vytvoření pravého destilátu. Platí, že čím víc ovoce se použije, tím je konečná chuť lepší, výraznější a sytější.
Věděli jste, že…
… destiláty se nazývají podle ovoce a mají příponu „ice”? Může to být například meruňkovice, slivovice nebo hruškovice. Dají se tak velmi snadno odlišit od lihovin, které nenesou žádnou příponu.
Typy meruňkovic
Meruňkovice se mohou dělit podle obsahu alkoholu. Tento ovocný destilát má obvykle vyšší procento. Dosáhnout může hodnotu až 52 %.
Jiné dělení meruňkovic je podle značky. K oblíbeným výrobcům patří Žufánek, Domovina, Exclusive nebo BVD. Zapomínat nelze ani na Spiš Original, Rudolf Jelínek či Marsen.
Jak meruňkovici servírovat?
Meruňkovici můžete servírovat přesně podle svých představ. Je jen na vás, zda ji dáte do poháru s hrubým dnem a tenkým sklem, nebo do modelu s hrubším sklem a vyšší stopkou.
Pokud byste chtěli meruňkovici použít v nějakém míchaném drinku, nezapomeňte na šejkr.